Deset dnů od neděle 4. června strávilo na zábřežském gymnáziu třináct amerických studentů a pět pedagogů. Do města nepřijeli poprvé, úvodní setkání proběhlo v roce 2006, naposled sem zamířili v roce 2016, než výměnné pobyty na nějakou dobu přerušil covid – ne však vztahy Zábřeha s Hookstownem ležícím nedaleko Pittsburghu..  

Hned druhý den po příjezdu zamířili američtí teenageři na návštěvu gymnázia, kde představili českým protějškům svou školu i stát Pensylvánii. Poté se vydali na radnici, kde je přivítal starosta města František John. Možnost navštívit vyučovací hodiny a vyzkoušet si českou školu měli Američani po celou dobu pobytu. Seznámili se také s činností úspěšného kroužku robotiky, se svými českými protějšky se sblížili při volejbalovém zápase, přípravě společných workshopů, výuce se polky, valčíku a waltzu a nácviku dvou písniček v jejich anglické i české verzi – Veď mě dál cesto má a Pátá. 

Bohatý program nabídl také návštěvou polské Osvětimi či Olomouce, poslední den pobytu ve městě nabídl hlavně společenský večer v aule gymnázia, kde se sešli američtí hosté i se svými ubytovávajícími rodinami, učiteli a studenty. Pobyt Američanů na gymnáziu pátkem skončil, ne tak ale jejich program. V doprovodu zástupců obou škol se po víkendu stráveném s hostitelskými rodinami vydali do Prahy. Zde navštívili řadu pamětihodností, zamířili také do Amerického centra a ve středu 14. června odlétli domů. Na další setkání by studenti neměli čekat příliš dlouho, návštěva USA zástupci gymnázia je plánována na příští jaro.

Výměnného pobyt amerických žáků a učitelů se uskutečnil za finanční podpory Města Zábřeh, Olomouckého kraje a Sdružení Gyza, z.s.

 

 

Tags: , ,