V září minulého roku, v rámci dlouholetého programu výměnných pobytů, vyrazila skupina studentů Gymnázia Zábřeh do německého Marktbreitu. V prosluněném Bavorsku jsme byli vřele přivítáni a z Německa jsme si odvezli mnoho příjemných zážitků a vzpomínek.

A jak to tak s výměnnými pobyty bývá, naši němečtí přátelé nám návštěvu v březnu letošního roku oplatili. S ukázkou pohostinnosti přišla řada na nás a my jsme se s výzvou poprali, jak nejlépe to šlo.

V neděli 17. března dorazila po dlouhé cestě skupina sedmnácti německých studentů a dvou pedagožek na zábřežské nádraží, kde jsme na ně už netrpělivě čekali. V rodinách už na ně čekala večeře a pokoje, kde si po náročném cestování konečně odpočinuli.

V pondělí začal nabitý program. Ráno jsme se sešli ve škole na učebně č. 9, která se stala po dobu celého týdne naší klubovnou, a po chvíli her, během nichž jsme dostali příležitost se ještě více poznat, jsme vyrazili na radnici. Tam už na nás čekal pan starosta, jenž naše přátele slavnostně přivítal, předal dárky a nabídl jim příležitost podepsat se do zábřežské pamětní knihy. Na radnici pro nás bylo také nachystáno bohaté občerstvení, které jsme všichni rozhodně ocenili.

Po návštěvě radnice následovala prohlídka města. Našim německým přátelům jsme ukázali zábřežské kostely, historické horní náměstí, rybník Oborník, poučili je o Janu Eskymu Welzlovi, Magdaleně Vizovské a další historii Zábřeha. Odpolední čas jsme se rozhodli strávit v šumperské laser aréně. Po vyčerpávající ale zábavné hře jsme vyrazili domů, připravit se na další den.

V úterý jsme poprvé s partnery vyrazili do našich vyučovacích hodin. Snažili jsme se jim ukázat styl výuky a přiblížit jim český vzdělávací systém. Do hodin jsme chodili v úterý, středu a čtvrtek a snažili se vybírat ty předměty, ve kterých Němci nebudou kvůli jazykové bariéře ztraceni, zejména cizí jazyky. Rozhodně zajímavá byla prezentace, kterou si připravil tým robotiky zábřežského gymnázia. Starší žáci nám vyprávěli o jejich výpravě na soutěž Austrálie, zatímco mladší nás poučili o jejich novém projektu podsvěcování obrazů LED světly, který slavil úspěch v Praze. Následovala i praktická ukázka LEGO robotů a jelikož Němci podobný kroužek na svém gymnáziu nemají, byli z prezentace nadšení. Odpoledne jsme vyrazili na zámek Bouzov. Po návratu jsme volný čas ve většině využili k soupeření v bowlingu.

 Ve středu jsme dopoledne byl naplánován společný zpěv s paní učitelkou Marií Brožovou. Vyzkoušeli jsme i písně z německého repertoáru, například Beethovenovu Ódu na Radost. Českou Veď mě dál cesto má si Němci obzvlášť oblíbili. Odpoledne jsme měli nachystané sportovní aktivity. Překonávali překážkovou dráhu a hráli volejbal, při němž se soutěživost Němců opět předvedla v plné parádě. Po sportovním odpoledni jsme společně vyrazili do kavárny a pak domů.

Ve čtvrtek jsme měli šanci ukázat našeho uměleckého ducha, tentokrát výrobou tzv. triček přátelství, které si partneři vyráběli navzájem jako památku a které si následně předali. Večer proběhl rozlučkový večírek s rodiči. Ten jsme připravovali už od odpoledních hodin. Nachystáno bylo bohaté občerstvení, pan ředitel Paclík poděkoval Němcům za návštěvu, ti zase poděkovali nám za pohostinnost a přátelství, navzájem jsme si předali dárky, a pak už se jen tančilo, hráli hry a všichni se dobře bavili. Po posledním večeru v rodinách, jsme se všichni sešli v 6:40 na nádraží a pokračovali výletem do Prahy. Tam jsme se rozdělili na dvě skupiny. Zatímco Němci vyrazili na prohlídku Pražského hradu a Starého Města, my jsme navštívili chrám sv. Cyrila a Metoděje, kde se skrývali čeští parašutisté po atentátu na. Poté jsme zamířili do Tančícího domu, prošli si Kampu a s Němci se znovu shledali na Karlově mostě. Na večer bylo naplánováno představení Black Light Theatre, divadlo, jež kombinuje pantomimu a světelnou show se zajímavou choreografií a hudbou. Po tomto kulturním zážitku jsme se vrátili na ubytovnu a bylo na čase jít spát. Noc jsme strávili v pražském klášteře kapucínů

Poslední den ráno se naše cesty s Němci rozdělili a obě skupiny vyrazili k domovu. S novými zkušenostmi, vzpomínkami a přáteli. Byla to rozhodně obohacující zkušenost, ze které si mnohé odnášíme a jsme si jisti, že jsme se s německými přáteli neviděli naposled.

Chtěli bychom poděkovat paní učitelce Hoškové a paní učitelce Mrázkové za organizaci výměnného pobytu a Gymnáziu Zábřeh za příležitost se ho zúčastnit a v neposlední řadě sponzorům akce, a to Česko-německému fondu budoucnosti a Sdružení GYZA, za velkou finanční podporu, bez níž by se projekt nemohl uskutečnit.

Doufejme, že po pauze způsobené korona virem se tato akce stane opět pravidelnou a příležitost navázat nová přátelství dostane ještě mnoho studentů po nás.

 Robin Tomášek

Fotky z akce jsou ZDE.

 

Tags: , ,