Týden mateřského jazyka, letos konaný 20. až 23. února, je na zábřežském gymnáziu již letitou tradicí, ke které se po tříleté kovidové pauze škola vrátila. Cyklus akcí odstartovalo v pondělí divadelní představení literárně-dramatického oddělení ZUŠ Mohelnice Malý princ. Ne náhodou, protože motivy světoznámého příběhu Saint-Exupéryho se staly stěžejní na další dva dny, kdy studenti z předposledního ročníku připravili pro své mladší spolužáky i půldruhé stovky návštěvníků ze zábřežských základních škol soutěžní klání na toto téma. Gymnázium soutěžícím nabídlo na dvacet stanovišť spojených postavami a motivy z Malého prince. „Chodby byly temné a cestu osvětloval jen svit hvězd zavěšených na provázcích. Jemnost barev, světýlka a lehkost, která z výzdoby čišela, vykreslily úžasnou atmosféru,“ popsala přeměnu školy, v níž nechyběla ani dvě nemalá letadla, jedna z účastnic akce. 

Účastníci museli prokázat svůj rozum, fyzické schopnosti i týmového ducha, aby se dopracovali úskalími češtiny a literatury až k cíli. V růžové zahradě skládali báseň růži, u zeměpisce si zopakovali psaní velkých písmen v zeměpisných názvech, u opilce bojovali s jazykolamy, v hangáru se seznámili s osudy autora Malého prince, při vytrhávání baobabů pracovali s kořeny slov… Došlo i na divadelní scénku, opravu motoru – textu, hledání kódu, neologismy, práci s dialekty či tanec. Připraven byl také bonus pro tým, který jako první našel beránka zaběhlého ze své bedýnky. 

Ve čtvrtek pak mladí autoři z řad gymnazistů představili své mnohdy velmi povedené literární pokusy na přehlídce Z mého šuplíku.

 

Tags: , ,