Čtvrtek 5. prosince 2019 mohl působit jako každý jiný den. Byl ale něčím zvláštní.  Setkání lidí, kteří chtějí prezentovat činnost své školy, se skupinkami zájemců, našich budoucích spolužáků, vždycky může přinést něco zajímavého. Je dobré vyzkoušet si obě pozice. Před lety jsem to byla já, kdo s očekáváním, se zájmem vstupoval do budovy gymnázia jako žák základní školy. Nyní, s odstupem několika let, se mi naskytla možnost získat zkušenosti z té druhé strany.  A tak využívám nabídky stát se na několik hodin průvodcem po „tajích“ naší školy.

Do školy přicházím nečekaně brzy. Hodiny ukazují 7:15 a vše působí tak, že nic nebrání tomu, aby byli přivítáni první příchozí. Ani se nestačím rozhlédnout a už společně se svými spolužáky z  5.A a ze 7.A dostávám poslední pokyny. Potřebné dokumenty je nutné donést do kanceláře, musíme zaujmout určené místo na stanovišti, připnout si vizitku a mile se usmívat, což je samozřejmostí, na nově příchozí žáky 5. a  9. ročníků základních škol, na jejich doprovod.

A už se hrnou davy lidí. Pod tím návalem téměř nezvládáme otevírat dveře.  Oslovuji první skupinku příchozích, kteří se zastavili a působí bezradně. Každý z průvodců musí zjistit, „kam s nimi“. Dnes se nekoná pouze prohlídka naší školy, ale i přijímací zkoušky, zatím jen nanečisto. I tak je zřejmé, že jsou někteří nervózní nebo mají strach. Učebny č. 12, 13, 14 a 16 se stávají útočištěm pro ty, kteří chtějí být testováni. Takže hodně štěstí, pevné nervy a sázky na jistotu.  Přebíráme si další skupinky zájemců. Přibývá těch, kteří měli přijít až na 2. blok přijímacích zkoušek, ale rozhodli se, že přijdou dříve, aby si školu důkladně prohlédli. 

V ruce držím program dnešního dne. Nachází se na něm velké množství připravených aktivit. Pro zájemce o chemii jsou připravené pokusy. Milovníci mikroskopování mohou při patřičném zvětšení pozorovat peří nebo plíseň. Učebna biologie nabízí také možnost poznat lidské tělo, jeho orgánové soustavy jinak. Nejen mě, ale i ostatní upoutala netradiční aktivita  – studnice přání.  Na vystřižené květiny bylo možné napsat svá přání. Pak vše náležitě složit a pustit po vodě. Komu se papírový květ otevřel, měl naději, že se mu přání splní.  Jako dobrý pozorovatel jsem zahlédla některá z nich: Ať napadne sníh! Hodně dárků pod stromečkem! Udělat přijímací zkoušky! Ta nefalšovaná radost, když se květy otevřely! Kdo chtěl měřit tlak nebo provést zkoušku rovnováhy, zamířil do učebny fyziky. Koho lákal sumo robot, spěchal k informatikům. Divadelní kroužek si připravil překvapení – ukázku z díla Charleyova teta.

Tolik lidí, tolik aktivit!  Osloveny jsou všechny smysly návštěvníků. Takže nikoho snad ani nepřekvapí neodolatelná vůně. O tu se postarali žáci G4.A. V rámci plánovaného výměnného pobytu se SOUTH  SIDE HIGH SCHOOL v Pensylvánii si připravili občerstvení. Prodej lákavých dobrot, mrkváčů, ovesných sušenek či margotkových buchet s teplým moštem, má být nejen zpestřením pro návštěvníky, ale také způsobem, jak finančně podpořit spolupráci naší a americké školy.

Blíží se 14. hodina, tedy konec dnešního DNE OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Poslední skupinky návštěvníků si sdělují své dojmy. Pro mnohé to byl náročný, ale určitě nezapomenutelný den.  Potkala jsem spoustu zajímavých lidí. Doufám, že s mnohými se uvidíme v dubnu příštího roku a pak ještě později, kdy i oni budou žáky Gymnázia Zábřeh.

                                                                                             Kateřina Semanová, 5. A

[wonderplugin_gallery id=“5″]