SPOLEČNÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011

Model 2 + 3 (2 povinné a max. 3 nepovinné zkoušky)

Povinné zkoušky

  1. český jazyk a literatura,
  2. cizí jazyk nebo matematika.

Povinné zkoušky koná žák buď v základní, nebo vyšší úrovni obtížnosti dle svého svobodného rozhodnutí. Úroveň volí pro každou zkoušku zvlášť. V případě komplexní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka se zvolená úroveň vztahuje na všechny tři její dílčí zkoušky (dílčí ústní zkoušku, didaktický test i písemnou práci). Pro úspěšné složení společné části maturitní zkoušky musí uspět u obou povinných zkoušek.

Nepovinné zkoušky

Žák si může (ale nemusí) zvolit maximálně 3 nepovinné zkoušky, a to z nabídky:

-        český jazyk a literatura,

-        cizí jazyk,

-        matematika,

-        občanský a společenskovědní základ,

-        biologie,

-        fyzika,

-        chemie,

-        dějepis,

-        zeměpis a

-        dějiny umění.

Cizí jazyk u povinných i nepovinných zkoušek nabízí tyto jazyky: anglický, německý, španělský, francouzský a ruský. Při výběru cizího jazyka nehraje roli jeho hodinová dotace při studiu ani to, zda žák studoval daný jazyk jako první nebo druhý. Žák si může dokonce zvolit takový cizí jazyk, který se během studia na své škole neučil. Jedinou podmínkou je, že se tento jazyk na dané škole vyučuje.

Krom zmíněného cizího jazyka není volba nepovinných zkoušek omezena tím, zda se zkušební předměty na škole vyučují. Žák má možnost si vybrat zkušební předmět, z něhož bude konat nepovinnou zkoušku, zcela svobodně bez ohledu na to, jaký obor či typ střední školy studuje. Nepovinné zkoušky (s výjimkou cizích jazyků) neznamenají pro školu žádné nároky na kvalifikaci učitelů, neboť jsou realizovány formou centrálně zadávaných a centrálně vyhodnocovaných testů.

Podoba povinných zkoušek v jednotlivých předmětech

Český jazyk a literatura

Maturitní zkouška z českého jazyka a literatury je zkouškou komplexní – skládá se ze tří dílčích zkoušek:

-        ústní zkoušky,

-        didaktického testu,

-        písemné práce.

Každá z dílčích zkoušek se podílí na celkovém výsledku žáka jednou třetinou. Poměr mezi dílčími zkouškami je tedy 1 : 1 : 1.
Pokud žák neuspěje v jedné nebo více dílčích zkouškách, neuspěl u celé zkoušky. V případě, že žák nevykoná úspěšně dílčí ústní zkoušku konanou v květnu, další dílčí zkoušky konané formou didaktického testu a písemné práce v příslušném termínu již nekoná. Jelikož se jedná o zkoušku povinnou, neuspěl tak ve společné části, a tím i u celé maturitní zkoušky. Opravnou zkoušku z českého jazyka a literatury koná v opravném termínu, a to ze všech tří dílčích zkoušek. Žák má právo pro opravnou zkoušku zvolit jinou úroveň obtížnost zkoušky, než v jaké zkoušku konal v předchozím termínu.

Cizí jazyk

Maturitní zkouška z cizího jazyka má ve společné části MZ vždy (bez ohledu na to, zda je konána jako zkouška povinná či nepovinná) charakter komplexní jazykové zkoušky, tzn., že se skládá ze tří povinných dílčích zkoušek:

-        didaktického testu (obsahuje dva subtesty – poslech; čtení a jazyková kompetence)

-        písemné práce,

-        ústní zkoušky.

Váha jednotlivých dílčích zkoušek při výsledném hodnocení je  2 : 1 : 1. Pokud žák neuspěje v jedné nebo více dílčích zkouškách, neuspěl u celé zkoušky. V případě zkoušky povinné neuspěl u společné části, a tím i u celé maturitní zkoušky. Poté musí opakovat celou komplexní zkoušku, tedy všechny dílčí zkoušky. Má ale možnost změnit svou původní volbu úrovně obtížnosti, tzn., že když si vybral vyšší úroveň obtížnosti a neuspěl, může si pro opravný termín zvolit úroveň základní.

Matematika

Žák může z tohoto předmětu konat povinnou nebo nepovinnou zkoušku. Zkouška z matematiky je připravována a žákům nabízena ve dvou úrovních obtížnosti, a to v základní a vyšší. Volba úrovně obtížnosti je svobodným rozhodnutím žáka. Obě úrovně zkoušky z matematiky mají podobu didaktického testu.

V tzv. náběhové fázi (v roce 2011) může žák maturovat z matematiky v rámci druhé povinné zkoušky s možností volby (rovnocennou alternativou je cizí jazyk). Ve finální podobě MZ (od roku 2012 včetně) je matematika jednou z možností pro třetí povinnou zkoušku. Žák si může místo matematiky zvolit informatiku nebo občanský a společenskovědní základ.