Výměnný pobyt USA 2017

Po loňské návštěvě amerických studentů a učitelů partnerské školy South Side Area School District v Hookstown, PA, nás neodmyslitelně čekala druhá část výměnného pobytu – cesta do Ameriky. Ještě před samotným odjezdem bylo naším úkolem připravit prezentaci o české kultuře, kterou jsme hned den po příletu představili americké straně.Během dvanáctidenního pobytu jsme měli možnost poznávat americký způsob života, školní systém a navštívit spoustu zajímavých míst.

Po naší téměř 24 hodinové cestě přes Vídeň a Toronto jsme se na pittsburghském letišti konečně přivítali s našimi hostitelskými rodinami, jejichž součástí jsme se stali na následujících 12 dnů.

Druhý den ráno nás čekala již zmiňovaná prezentace a prohlídka školy, při které jsme se svými kamarády navštívili i vyučování.

Během víkendového programu si pro nás hostitelské rodiny připravily různorodé aktivity. Někteří z nás navštívili Zoologickou zahradu a akvárium v Pittsburghu, Maple syrup festival, přilehlé národní parky či Rock and Roll Hall of Fame v Clevelandu. Mimo jiné jsme byli pozváni na typickou americkou party.

Po víkendovém programu jsme se vydali na výlet do Washingtonu, kde nás čekala prohlídka nejznámějších památek a muzeí završená večerní procházkou kolem Bílého domu.

V úterý nás čekal další den ve škole a ve středu jsme navštívili Niagarské vodopády. Tento skvělý výlet jsme zakončili výbornou večeří v celosvětově známé restauraci Hard Rock Café.

Následující den nám zkazilo plány deštivé počasí, takže jsme se místo plánované prohlídky Pittsburghu vrhli do víru nakupování v obchodním centru.

Páteční dopoledne jsme strávili opět ve škole a odpoledne patřilo závěrečné rozlučce plné dobrého jídla a sportovních aktivit. Na ně navázala návštěva baseballového zápasu pittsburghských Pirátů předposlední den pobytu.

Se slzami v očích jsme se v neděli ráno opět setkali na letišti, kde proběhlo dojemné loučení s lidmi, kteří se během našeho času stráveného v USA stali součástí našich životů i našich srdcí. Výměnný pobyt nám dal spoustu zážitků, cenných zkušeností a také přátel na celý život, tudíž jsme si jisti, že tato návštěva nebyla tou poslední.

Fotky z výměnného pobytu jsou ZDE.

Petra Císařová, Kristýna Hohnová