TÝDEN MATEŘSKÉHO JAZYKA NA ZÁBŘEŽSKÉM GYMNÁZIU VE DNECH 19. – 22. BŘEZNA 2012

Na našem gymnáziu je již zavedenou tradicí pořádat v březnových dnech TÝDEN MATEŘSKÉHO JAZYKA. Tentokrát se uskuteční ve dnech 19. – 22. března 2012. Ústředním tématem se stal žánr sci-fi a fantasy.

V PONDĚLÍ 20. března odstartuje VESMÍRNÉ DOBRODRUŽSTVÍ pro studenty nižšího gymnázia. Jejich starší kamarádi si pro ně připravili spoustu soutěží. Například týmové práce s palindromy, frazémy, purismy,cizími slovy, čeká však na ně i poznávání ukázek ze sci-fi filmů, bludiště Lewise Carola, hádání sci-fi postaviček, astrovýcvik, průlet vesmírem, vaření lektvaru, mluva starých Vikingů a další disciplíny, ve kterých mohou prokázat nejen svůj cit pro mateřský jazyk, ale i značnou dávku fantazie a pohotovosti. V aule gymnázia se pak jednotlivé skupinky postupně přenesou prostřednictvím stroje času do minulosti. Jejich úkolem bude sehrát etudu přibližující dějinné období. Výběr období, volba kostýmů i scény budou plně v rukou studentů.Nejvýše hodnocena bude originalita pojetí a umělecký zážitek poroty.:)

V ÚTERÝ 20. března navštíví studenti filmové představení, VESMÍRNÉ DOBRODRUŽSTVÍ bude znovu startovat pro studenty základních škol.

Ve 14.00 si potom mohou studenti vyššího i nižšího gymnázia změřit své síly v řečnickém umění, propuká DEBATIÁDA.

Ve STŘEDU 21. března se koná v aule gymnázia BURZA KNIH, zejména beletrie, odpoledne, ve 14.00, začíná oblíbené autorské čtení Z MÉHO ŠUPLÍKU. Každým rokem se ukazuje, že je mezi studenty mnoho skrytých talentů, na poli poezie i prózy.:)

Ve ČTVRTEK 22. března pokračuje v dopoledních hodinách BURZA KNIH, od 14.00 jsou pro zájemce připraveny v knihovně gymnázia SOTĚŽE V LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK.

Je třeba ještě dodat, že soutěže si studenti připravují pro své mladší kamarády sami, sami si je uvádějí, sami vyrábějí dekorace. V loňském roce měl velký úspěch Pohádkový týden.

PŘEJEME TEDY STUDENTŮM, ABY SE LETOŠNÍ TÝDEN MATEŘSKÉHO JAZYKA VYDAŘIL STEJNĚ DOBŘE JAKO LONI.