Kroužek robotiky se zúčastní soutěže FLL 2016/17

Co je FLL? Celosvětová soutěž First Lego League, složená ze čtyř základních disciplín – ROBOTGAME (robot plní úkoly na hrací ploše), ROBOT DESIGN (představení robota a jeho SW porotě), VÝZKUMNÝ ÚKOL (výzkum zaměřený na řešení problémů týkající se tématu soutěže) a TÝMOVÁ SPOLUPRÁCE.Tématem pro letošní školní rok je ANIMAL ALLIES (překlad: ZVÍŘECÍ SPOJENCI). Pro výzkum jsme si vybrali problematiku psů, kteří jsou doma většinu dne samotní (páníček je např. v práci nebo ve škole). Výzkumy sice dokazují, že většinu času tito psi prospí, ale co když se pes vzbudí a potřebuje vykonat potřebu? Pes má obvykle dvě (nebo tři) možnosti – může vykonat potřebu uvnitř domu/bytu (příp. pokud je to možné vykonat potřebu na zahradě) nebo potřebu zadržet. Dlouhodobější zadržování může způsobit u psa zdravotní potíže – např. močový kámen nebo střevní potíže. Třetí možností je psí toaleta. V současnosti je možné koupit WC pouze pro malou potřebu (v ceně okolo 300 Kč). To ale navíc zapáchá a musí se často čistit.

Proto jsme se rozhodli v rámci výzkumného projektu navrhnout psí záchod pro malou i velkou potřebu. Předtím jsme navštívili několik odborníků. Byli jsme v zábřežském psím útulku, ve zverimexu, v EKO servisu, u paní veterinářky nebo také u bývalého majitele firmy FRAPSIL, která vyráběla potravu pro psy. Dozvěděli jsme se například to, že je nejlepší venčit psa až 5x denně. Pak jsme začali s návrhem. Naše navržená psí toaleta má automatické splachování a čištění pomocí elektromagnetického ventilu a senzoru, který snímá přítomnost psa na WC. Má také vlastní napojení přímo na odpad.

Regionální turnaj se koná v sobotu 3. 12. 2016 na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Soutěž (kromě disciplíny Týmová spolupráce) je přístupná veřejnosti. Odkaz na článek v PDF formátu je ZDE.