Evropa na náměstí 2012

Dne 10.5. se jako už tradičně konal na náměstí v Olomouci Den Evropy. Pro ty, kteří tuto akci neznají, jde o prezentaci vybraného státu z členů Evropské unie ve stánku – výzdoba, kvízy, ochutnávka tradičního jídla a také na pódiu – tanec, scénka nebo zpěv.

Gymnázium Zábřeh letos mělo vybrané tři státy: Velkou Británii (5.A – Kašíková, Hofmannová, Horčicová, Vašíčková, Špůrková), Dánsko (2.A – Kobzová, Schifferová, Korvasová, Žáková, Kolářová, Komenda, Dočekal) a Irsko (6.A – Žalmanová, Klevetová, Bezděková, Filipová, Neuwirthová, 7.A – Hrdinová).

Den zahájil krátký pokřik každého ze států na pódiu. Poté už byly nachystány stánky a na náměstí se začali sbíhat všemožní občané města Olomouce. Všichni chtěli hlavně ochutnat tradiční jídlo z každého státu, ale našli se i tací, které zajímala historie a tradice.

Současně se stánky začala i pódiová prezentace. Z Gymnázia se jako první představilo Irsko, které zkombinovalo scénku s tancem a navrhlo zahrnout do letošních Olympijských her v Londýně tři nové disciplíny: irský tanec, pití irské whiskey a stříhání ovcí. Irsko tak jako skoro jediné dbalo na přání organizátorů a zahrnulo do scénky téma Olympijských her. Dále nastoupila Velká Británie s tancem postav typických pro tuto zemi a nakonec Dánsko také s tancem na píseň o Grónsku od Jarka Nohavici.

Po vystoupení všech států se představily taneční soubory z DDM Olomouc a kolem páté hodiny odpoledne došlo konečně na vyhlášení výsledků celé soutěže. S radostí můžeme oznámit, že skupinka s Irskem se umístila na prvním místě a tímto obhájila výsledek z loňského roku, kdy soutěž vyhrála skupinka ze současné 3.A s prezentací Velké Británie.

Náš stánek

Jak už bylo zmíněno, v našem stánku jsme prezentovali stát Irsko, což není příliš velký stát, je s ním na druhou stranu spojeno mnoho zajímavostí.

Stejně jako ostatním skupinkám nám byl přidělen veliký dřevěný stánek, kterým jsme byli mile překvapeni – byl totiž nový a na rozdíl od toho loňského se nekymácel. Nejdříve nás trošku zaskočila jeho velikost, protože oproti minulým létům byl o poznání větší, ale i s tím jsme si nakonec poradili a pěkně ho vyzdobili. V horní části jsme připevnili nadpis IRSKO a po stranách jsme uvázali zelené a oranžové nafukovací balónky, které vyplnily prázdné místo. Dále jsme na provázek natažený ve stánku navěsili obrázky spojené s Irskem. Na bocích jsme měli plakáty s informacemi a dřevěný poutač do Irish pub s menu, které jsme lidem nabízeli. Nejvíce asi chutnali irské placky, ale lidé u nás mohli ochutnat i pravé irské kokosky a sušenky nebo pivní pomazánku. Vyzkoušet si mohli kvíz nebo tipovací soutěž o leprikonské zlato, prohlédnout lahve od irského tmavého piva Guiness nebo whisky Tullamor Dew, časopis s veškerými potřebnými informacemi jako například základní info, irská kuchyně, osobnosti, hudba, tanec atd. Odnést domů si mohli recepty na Irish Stew – irský guláš, Stepherd´s pie – masový koláč nebo na irskou kávu, rozdávali jsme také odznáčky a letáčky nebo jsme dětem kreslili trojlístky barvami na obličej. Lidé si hodně prohlíželi v dolní části našeho stánku vystavenou mapu Irska s obrázky významných a zajímavých míst jako například nejromantičtější hotel světa. Vedle mapy jsme umístili nakresleného leprikona a irského setra Petra a před stánek dvě ovečky a stoleček s židličkou pro děti, aby si mohli vymalovat naše omalovánky.

Celkově si myslím, že náš stánek vypadal poutavě, ale nebyl přeplácaný jako některé jiné stánky nebo naopak příliš prázdný. Dokonce za námi přišel Ir s překladatelkou a chválil nám nejen náš stánek, ale i naše trička s různými nápisy ve stylu I ♥ Irish whisky. Pak ještě dodal, že doufá, že to vyhrajeme. Asi nám přinesl štěstí!