Fakulta aplikované informatiky UTB Zlín 1. 2. 2023

Prvního února se na Univerzitu Tomáše Bati sjelo více než sto týmů a přibližně 160 soutěžících z celé republiky na 5. ročník Robogames. Na účastníky čekaly čtyři disciplíny, rozdělené do dvou věkových a dvou až tří technických kategorií.

Tým Gyza si vybral sledování čáry a turnaje v robotickém sumo a naše gymnázium reprezentoval nadmíru úspěšně.

Sledovač čáry

Při sledování černé čáry na bílém podkladu se roboti snaží projet co nejrychleji dvě různě složité dráhy a stihnout to do limitu tří minut. První dráhu zvládla většina soutěžících, naši dokonce všichni. Nejrychlejší byli primáni Tomáš Dyčka s Jonášem Jarmarem.

Druhou dráhu plnou křižovatek a lomených čar však nestihl nikdo, rozhodovalo, kdo dojel dál. Rozhodčí pak nějakým způsobem spojili výsledky obou kol, algoritmus výpočtu bohužel nezveřejnili.

Pořadí se tak hodně přesypalo, i když z našeho pohledu to nemuselo vadit. Vyhráli sekundáni Jáchym Čech s Matoušem Opravilem, druhá skončila Bára Císařová z kvarty, čtvrtí Jiří Činčara, Štěpán Hampl a Martin Šír ze sekundy, pátí kvartáni Jan Dobiáš a Petr Polách. Tomáš s Jonášem doplatili jako začátečníci na to, že zatím průjezd křižovatkami neprogramovali a poprvé to zkusili až na soutěži, takže desáté místo z dvaceti čtyř účastníků vůbec není špatné.

V kategorii SŠ, VŠ, dospělí dojela Pavlína Přibáňová z 2.A na osmém místě, což ji samotnou moc nepotěšilo, ale i toto umístění ji přineslo slušnou porci bodů do celoroční Robo ligy https://robotikahrave.cz/robo-lego-liga/2022-2023/

Sumo

Při robotickém sumo se dva roboti utkají v ringu proti sobě a snaží se vytlačit soupeře ven stejně jako při zápasech lidí. Robot má omezenou maximální hmotnost i rozměry. Do mladší kategorie s roboty maximálně 1 kg těžkými a 20 cm x 20 cm velkými jsme vyslali tři týmy, do starší jeden.

Nešťastným nasazením do skupin se dva naše týmy vybily vzájemně, takže do finálové části postoupili jen dva ze tří. Celkově vyhrál Ondra Nevěřil z kvinty, který využil možnosti startovat v mladší kategorii do šestnácti let. Jako čtvrtí skončili terciáni Jan Vlček a Jára Jedelský, Ondra Reichel a Alžběta Pribilincová obsadili páté až osmé místo.

Ve starší kategorii pak nenašli přemožitele Vít Babišta a Tonda Rýznar, kteří ještě dva dny před soutěží váhali, zda vůbec jet.

S robotem 10 x 10 cm a hmotností půl kg nás reprezentoval absolvent Vojta Strašil, který skončil druhý a stále je vzorem a pomocníkem pro mladší studenty.

Vyhlášení vítězů proběhlo sice o hodinu později, než organizátoři slíbili, ale stálo za to si na něj počkat. Díky štědrým sponzorům si naši borci odnesli pěkné ceny a užili si potlesku zaplněné auly. Silné zážitky a zkušenosti získali úplně všichni, zúročit je mohou na některé z dalších soutěží.

Výsledky přehledně:

Disciplína sledovač čáry LEGO

ZŠ a NG (celkem 24 týmů)

   1. Jáchym Čech, Matouš Opravil G2A
   2. Barbora Císařová G4A
   4. Jiří Činčara, Štěpán Hampl, Martin Šír G2A
   5. Jan Dobiáš, Petr Polách G4A
  10. Tomáš Dyčka, Jonáš Jarmar G1A

SŠ, VŠ, dospělí (celkem 21 účastníků)

  1. Pavlína Přibáňová 2.A

Disciplína robosumo 20 x 20

ZŠ a NG (do 16 let, celkem 18 týmů)

  1. Ondřej Nevěřil G5A
  4. Jaroslav Jedelský, Jan Vlček G3A
  5. – 8. Ondřej Reichel, Alžběta Pribilincová G3A


SŠ, VŠ, dospělí (celkem 17 účastníků)

  1. místo Vít Babišta (G6A), Antonín Rýznar (G5A)

Disciplína minirobosumo 10 x 10

SŠ, VŠ, dospělí (celkem 10 účastníků)

  1. Vojtěch Strašil

Náš tým můžete sledovat na FB viz https://www.facebook.com/GYZATeam nebo na instagramu viz https://www.instagram.com/gyzateam/ popř. na YouTube viz https://www.youtube.com/@gyzateam9372.

 

Fotografie ze soutěže:

Fotogalerie viz ZDE.

 

Tags: , ,